Publisert

Via Ferrata i Norge (2023)

Via Ferrata er en av de aktivitetene som øker mest i popularitet i Norge – Vi forstår godt hvorfor! Via Ferrata er en aktivitet som kan passe for den ekstreme, eller for barnefamilien på 4, for det finnes så utrolig mange Via Ferrata ruter i Norge.

I denne artikkelen gir vi deg noen tips til fine turer i Norge, samt hva du trenger til en Via Ferrata tur!

Hva er Via Ferrata?

Utrykket Via Ferrata betyr «Jernsti» og kommer fra Dolomittene i Italia under 1.verdenskrig.
Da skulle man sikre vanskelig terreng med jernbøyler og tau for å skape sikkerhet for soldatene og fremkommeligheten enklere.

Det er først i de senere årene Via Ferrata har kommet til Norge, da det ble ansett å være i strid med idealet om sporløs ferdsel.

Hva trenger du av utstyr til Via Ferrata?

Det er ikke veldig mye utstyr man trenger, men noe grunnleggende utstyr er det behov for. I mange tilfeller vil du kunne leie dette der hvor du skal klatre, men ønsker du å bli godt kjent med utstyret før turen starter vil det være lurt å investere i det mest grunnleggene.

Gode sko
Kjøp et par gode sko med grovt mønster på sålen. Mange modeller har egne “riller” på sålen som er beregnet for bruk på Via Ferrata. Det er også en fordel at skoene er godt avstivet. Om du har et par fjellstøvler vil disse også kunne brukes.

Hjelm
Via Ferrata foregår i fjellet og det kan forekomme ras av stein. Da er det greit å ha en hjelm på hodet!

Klatresele
De aller fleste klatreseler fungerer godt til via Ferrata. Her kan du se hele vårt utvalg av seler til dame og til herre. Her kan du også finne seler til barn

Slynge
Dette er en spesiell Via Ferrata slynge som har en dempe-mekanisme som sørger for at eventuelle fall ikke ryker karabin, sele eller vaier. Det finnes også komplette Via Ferrata sett som inneholder hjelm, sele og slynge. Se slynger og komplett sett til Via Ferrata her.

Hansker
Du kommer til bruke hendene mye, så et par hansker vil gi god beskyttelse mot såre og sprukne hender. Hvis det er kaldt ute anbefaler vi at du tar med et ekstra par, da de du klatrer med fort kan bli våte. Se vårt utvalg av klatrehansker her

Ryggsekk
En liten ryggsekk med plass til vannflaske, nistepakke, sitteunderlag, et lite førstehjelpssett og jakke. Du trenger ikke en stor sekk – 20-30 liter er mer enn stort nok. Se vårt utvalg av klatresekker her

OBS: Det er viktig å ha med rikelig med vann på en Via Ferrata tur – Det er vanskelig å finne vann i fjellveggen 😉

Klær / Vindjakke
En vindjakke må du ha med, uansett når på året du klatrer. Været kan fort skifte og det blåser ofte på fjelltoppene. Det er heller ikke dumt å ha med en dunjakke for litt ekstra varme på toppen.

Ellers er det viktig å kle seg etter sesong og bruk en bukse som er litt robust.

Via Ferrata turer i Norge

Her vil vi gi deg en liten oversikt over fine Via Ferrata turer i Norge.

Telemark

I Telemark har vi en Via Ferrata rute som går opp Skrede-fjellet. Denne er laget for familier og aktive barn ned til en alder fra ca 6 år. Det kan være lurt å se på turen som et “heldagsarrangement”, da du kan forvente å bruke 4 timer eller mer på turen.

Straumsfjellet

På straumsfjellet har du en 1500 meter lang rute med en høyde forskjell på 550 meter. Dette er en av Norges lengste og tøffeste ruter, og her burde man absolutt gå med guide. Dette er også ruten hvor 71 grader Nord gjengen fra 2017 prøvde ut Via Ferrata.

Mosjøen

I Mosjøen kan du kombinere Via Ferrata turen med an avsluttende Zipline flyvetur på hele 700 meter. Turen opp Via Ferrata ruten er ikke veldig krevende og kan passe fint for barnefamilien. Men det er en aldersgrense på 10år for å ta Zipline turen.

Hemsedal

Hemsedal Via Ferrata-tur til Røggjin. Her har Hemsedal tenkt utenfor boksen og kombinert Skysleeping via en Via Ferrata rute. Se for deg å våkne opp i et eget klatretelt og bare nyte utsikten fra fjellveggen, mens sola stiger høyere opp på himmelen. Dette er en guidet rute hvor du får en fin introduksjon av klatring og sikkerheten rundt overnattingen. Aldersgrense 14 år, og litt god fysisk form er nødvendig.

Odda / Trolltunga

I Odda har vi den kjente Trolltunga, men visste du at du også kan gå en Via Ferrata rute opp dit? For å komme seg frem til Via Ferrata ruten, starter turen med å sykle 6km før man til fots går ca 500 meter for å starte klatreturen, på toppen går man 3 km for å komme seg ut på trolltunga og kan da nyte den flotte utsikten. Anbefaler turen for godt turvante.

Loen

På Loen i Stryn finner du kanskje Norges mest kjente Via Ferrata.

Denne løypen vil ta deg med opp på 1011moh og her vil du få mulighet til å krysse Europas lengste Via Ferrata bru som ligger 750moh og er 120m lang.

Her på Loen finner du også Norges tøffeste Via ferrata rute Ragnarrok og ruten Tors Hammer.

Romsdalsstigen

I Romsdalsstigen, Åndalsnes er det to flotte Via Ferrata løyper å velge i, den ene passer godt den for uerfarene, mens den andre løypa er mer krevende.

Introveggen som er den enkleste av løypene vil ta 3-4 timer, du behøver ikke ha noen gode kunnskaper om klatring, men god fysisk form burde man ha. Aldersgrense 12 år.

Vestveggen er som sagt en mye mer krevende løype og vil ta 5-6timer. På begge løypene vil du oppleve adrenalinkick, mestringsfølelse og fantastisk utsikt

Fjøre i Åkrafjorden

I Fjøre i Åkrafjorden ligger Via Ferrata Kyrkjeveggen, med en majestetisk utsikt utover havet. Dette er ruten for den ekstreme og er definert som en av Norges tøffeste Via Ferrata rute. På en klatrerute som er ca 900meter lang skal du bestige 500 høydemeter. Her må man klatrer på fjell og bare på de tøffeste partiene av ruten er det lagt inn trin for at flest mulig skal kunne gå løypa.

Tjøme i Vestfold

På Tjøme i Vestfold finner du en unik Via Ferrata rute, her er det ikke satt opp en ensete jern bøyle i fjellet, og man må bruke naturlig sprekker og hyller. Denne Via Ferrata ruten er lagt opp slik at man kan gå ruten i forskjellig vanskelighetsgrader. Noe som gjør at det blir spennende for hele familien.

Andre flotte Via Ferrata ruter i Norge:

  • Gautefall-Hegneknuten
  • Halden-Via Ferrata Haldenkanalen
  • Hemsedal Via Ferrata fra Skarsnuten og oppp til toppen av Røggjin
  • Naben Kvinesdal- Via Ferrata Knaben etablert på Knabenkniben
  • Melanakken Fosen- Via Ferrata rute med utgangspunkt i Åfjord
  • Munkstigen-Vanvikan Trondheim, Via Ferrata Munkstigen
  • Lom ved Nissegrden Via Ferrata-ruta i Lom
  • Løefjell Broke nær Valle- Via Ferrata Løefjell
  • Ravnfloget Vega på helgeland- Via Ferrata Ravnfloget
  • Mosjøen- Via Ferrata Øyfjellet
  • Synshorn Beitostølen- Vi Ferrata Synshorn
  • Valle Setesdal- Via Ferrata Nomelandsfjellet
  • Trogefjell Åmli- Via Ferrat Trogfjell
  • Kyrkjeveggen og Ingadalen Åkrafjorden- Via Ferrata Kyrkjeveggen