Publisert

Sporløs ferdsel

For at vi alle skal kunne ha stor glede av naturen, er det viktig at vi har som mål å forlate den i bedre stand enn da vi kom. Det vil si at ingen skal kunne se at du har vært der, og er det noen andre som ikke har vært like flinke som deg – så rydder du opp etter dem også.

Det er 3 ting vi gjør i naturen som kan sette spor, nå skal vi gi deg noen tips i hvordan du kan unngå det:

1. Søppel

Ha alltid med deg en søppelpose i sekken, her legger du alt søppel som du har med deg. Uansett hvordan du pakker, så er det noe som vil bli søppel. Denne posen tar du med deg hjem eller til nærmeste container. Finner du noe søppel på veien din, så tar du det med deg.

Organisk avfall (matrester, epleskrotter osv) kan du grave ned, men det er smart å vente med det til du skal forlate leiren.

2. Bålbrenning

Skal du brenne bål (sjekk alltid om det er lov i forhold til den kommunen du er i og brannfaren i område), så bruk et ildsted som allerede er der, eller så finnes det mange smarte turgriller som er godt egnet til å brenne bål i (f.eks det norske produktet Barbiq). Dersom du må brenne bål, og du verken har turgrill eller er ved en bålplass, så lag et lite bål, fjern topplaget, og legg dette over igjen når du er ferdig med bålbrenningen. Brenn ikke på fjell og svaberg, da setter du varige spor.

Husk at du er ansvarlig for å slukke bålet, og at du skal ha tilgang til vann for å kunne gjøre dette. Du kan ikke legge topplaget over et bål uten at du er 100 % sikker på at det er slukket og at det ikke er noe varme igjen.

3. Dobesøk

Ca. en gang om dagen må vi alle på do, og merkelig nok så er dette noe mange kvier seg for å gjøre i naturen. Det er det ingen grunn til å gjøre, med litt trening funker dette bedre enn hjemme. MEN det er ikke gøy for noen å se resultatet av ditt dobesøk.

Slik går du på do i naturen

Finn en egnet plass som gjerne er litt unna camp og som er minst 100 meter fra bekker, elver, vann osv. Det er smart å sjekke ut hvor det er egnet å gå på do når du etablerer en leir.

Når du har funnet et egnet sted må du grave et hull i bakken. Etter endt seanse må du huske å enten ta med dopapiret hjem eller brenne det. Du må også huske å dekke til hullet igjen.

Tips: Klargjør de tørkene du trenger før du setter deg (husk å oppbevare toalettpapir i en vanntett pose). Det kan også være lurt å ha med seg våtservietter til håndvasken.

Se også den morsomme videoen fra Norsk Friluftsliv nedenfor: